A helyes asztalterítés lépésről lépésre

Egy átlagos hétköznapon nem mindig figyelünk oda, hogy az asztalt helyesen terítjük-e meg. A mai rohanó világban ezzel nincs is semmi probléma, de talán mindenkinek ismerős lehet az érzés, amikor vendégeket várva döbbenünk rá, hogy hirtelen nem is jut eszünkbe, hogy melyik pohárba milyen bort kell tölteni és melyik ételhez milyen evőeszköz való. Időnként érdemes felfrissítenünk az emlékeinket ilyen téren. Előfordulhat, hogy nem mi leszünk a házigazdák, hanem mi megyünk vendégségbe vagy esetleg egy olyan üzleti vacsorán vagy rendezvényen veszünk részt, ahol elengedhetetlen, hogy ismerjük a terítékek pontos használatát.

asztalterites

alapok: 

Még mielőtt rátérnénk a pontos lépésekre, nagyon fontos, hogy megismerjünk néhány alapszabályt, amiknek a megjegyzése már fél siker.
Az evőeszközöket arra az oldalra tesszük, amelyik kezével a vendég használni fogja, az ételek sorrendjében kívülről befelé haladva. A túlzsúfoltság elkerülése érdekében a tányér két oldalán maximum 3 pár evőeszközt helyezzünk el.
Ez a poharakra is vonatkozik: maximum 4 poharat helyezzünk el, balról jobbra az italok fogyasztási sorrendjében.

tányérok:

Talán erről kell a legkevesebbet megjegyeznünk, hiszen ez alapvető, hogy alulra kerül egy lapos tányér (ültetőtányér), amire később ráhelyezzük a felszolgált fogásokat ezeknek megfelelő tányérokban. Lehetőség szerint próbáljuk úgy elhelyezni, hogy a vendégek kényelmesen elférjenek egymás mellett.

Esetleg ha a tányérunkon valamilyen minta vagy embléma szerepel, akkor az értelemszerűen mindig a vendég felé nézzen.

evoeszkozok

evőeszközök:

Elérkeztünk egy bonyolultabb részhez. Azonban ha megértjük a logikáját, akkor ez sem fog többé gondot okozni.
A tányértól balra a villák, jobbra a kések, és a kanalak találhatók.
A desszerthez használatos evőeszközök a tányér felett helyezkednek el. Mindig a legelőször használt evőeszköz van kívül, így a vendégek az étkezés során kívülről befelé haladnak, majd miután az oldalsó evőeszközök elfogytak, a felül levőket veszik igénybe.
Közvetlenül a tányér jobb oldalára, élével a tányér felé fordítva kell elhelyezni a fő fogáshoz használt nagy kést.
Ezt követi az előételhez használt kés: halkés, rákkés, vajkés vagy esetleg kaviárkés.
Ezek után helyezzük fel a leveshez használt nagy kanalat. Amennyiben a leves előtt az előételhez is szükséges kanál használata, akkor helyezzünk el mellette egy kisebbet is.
Közvetlenül a tányér bal oldalára kerül a fő fogáshoz használt villa és ezt követi az előételhez való (halvilla, rákvilla)
A tányér fölé kerül a desszertes kanál és villa. A kanál nyele jobbra, a villáé balra mutat és mindig a kanál van felül. Ha csak egy evőeszközt adunk a desszerthez, az irányok akkor is ugyanígy maradnak.

dekoracio

poharak:

A főételhez felszolgált ital poharát a főfogáshoz használt kés hegye fölé helyezzük. Az előételhez valót ettől jobbra,  a desszerthez adott pedig balra kerüljön.

egyéb kiegészítők:

Kenyér felszolgálása esetén bal oldalra tegyünk egy kisebb tányért, ha vajat is adunk hozzá, akkor ehhez egy kést is helyezzünk el. Ugyanide kerülhet a savanyúsághoz használt tál is.

A szalvétát bal oldalra tegyük, a villák mellé. Esetleg a tányérba is helyezhetjük, viszont pohárba nem.

Végül helyezzük el a fűszertartókat, lehetőség szerint mindenki számára kényelmesen elérhető helyen.

díszítés:

Amint ezekkel a lépésekkel tisztába vagyunk, elkezdhetünk gondolkodni a dekoráción is. Fontos, hogy a színek és a stílusok összhangban legyenek egymással és az esemény hangulatával. Karácsonykor például harmonizálhat a feldíszített fa színével vagy akár születésnapkor kedveskedhetünk az ünnepelt kedvenc színével. Az asztalra helyezett díszeket soha ne vigyük túlzásba, hogy mindenki kényelmesen elférjen. Virágot is elhelyezhetünk, de ügyeljünk rá, hogy ne legyen szemmagasságnál nagyobb, hogy ne zavarja az egymással szemben ülőket.