Az állófogadás 10 etikett szabálya

Az állófogadások eléggé feszengős, kínos eseményekké tudnak válni, ha a meghívottak nem tudják, hogyan is kellene viselkedni. Amikor cégünk állófogadást szervez, kivétel nélkül minden esetben 100%-ot adunk bele a tudásunkból és az erőforrásainkból, ennek ellenére azonban sokszor látjuk a vendégeken, hogy nem tudják elengedni magukat. Hosszas tanakodás után azonban arra jutottunk, hogy a feszengés oka bizony az etikett szabályok hiányos ismerete. Úgy érezzük, nagy segítség lehet mind a vendéglátóknak, mind a vendégeknek ez a lista, melyben a teljesség igénye nélkül soroljuk fel egy állófogadás legfontosabb etikett szabályait. Jó olvasgatást kívánunk!

Állófogadás desszert

1.Asztalok az állófogadáson? Ne használja!

A legtöbb állófogadáson vannak asztalok, könyöklők és büféasztal is, de ezeket étkezésre nem illik használni. A büféasztal mellett csak addig illik tartózkodni, amíg ki nem választotta az elfogyasztani kívánt ételt, a könyöklők, asztalok pedig a koszos tányérok elhelyezése miatt vannak kirakva. Sokszor előfordul, hogy egy adott fogás népszerűbb a vendégek körében, így tolongás alakulhat ki az adott büféasztal körül, ilyenkor célszerűbb várni vagy addig egy másik fogást megkóstolni.

2.Telefonhasználat kizárva!

Ne használja mobiltelefonját egy állófogadáson egyáltalán! Persze kivétel lehet, ha valamilyen sürgős elintéznivaló miatt vár telefonhívást, de akkor is célszerű elvonulni és nem a társaság előtt használni. Egyéb esetben telefonálni, fényképezni nem illik. A legtöbb ilyen eseményre profi fotóst hívunk, így nem kell aggódnia amiatt, hogy nem lesz megörökítve az este. Az ekkor készült képeket bátran kérje el a szervezőtől, nem fognak nemet mondani.  

Állófogadáson telefon használata illetlen

3.Evés csak tiszta tányérból, ital csak mértékkel!

Mivel számos fogás van ilyenkor terítéken, mindenki szeretne megkóstolni lehetőség szerint minden ételből egy keveset. Ezzel természetesen nincs is probléma, ha minden fogást új, tiszta tányérra helyez. Nem illik a már koszos tányérral visszamenni szedni, ha csak nem ugyanabból a fogásból eszik ismét. Nyugodtan vegyen minden körben újabb és újabb tányért, majd a koszosat helyezze a kihelyezett üres asztalokra.

Az ilyen nívós eseményeken az italok is minőségiek és nem is keveset szolgálnak fel belőlük, azonban nem ajánlott sokat fogyasztani ezekből. Soha ne felejtse el, hogy hivatalos körben mozog, a túlzott italfogyasztás kellemetlen lehet, mind az önt körülvevőknek, mind önnek.

4.Honnan tudja, hogy vége van az állófogadásnak? Kávé a terítéken!

Az állófogadás nem akkor ér véget, amikor mindenki elfáradt és szép lassan elszivárog a tömeg és nem is akkor, amikor minden étel vagy ital elfogyott. A személyzet kávét kezd el kínálni, mely elfogyasztása után illő távozni a helyszínről. Természetesen nem azonnal: nyugodtan fogyassza el a kávét vagy esetleg az ételt, ami már a kezében van, de semmiképpen sem ekkor kezdjen el még enni.

Állófogadás catering

5.Fontos a figyelem!

Állófogadásokat legtöbbször valamilyen új termék, neves esemény vagy újdonság köré szerveznek, így biztosan lesz minimum egy-két beszéd. Ilyenkor nem illik a büféasztalnál beszélgetni, addig nyugodtan rakják le a tányérukat és figyeljenek arra, aki éppen beszédet mond. Senki nem fogja túl hosszúra hagyni a mondandóját, hiszen nem ez az este célja. Az alatt a pár perc alatt sétáljon a színpadhoz és figyeljen a bejelentésre, hiszen nem kis munkája van benne a szervezőknek.

6.Szervezőknek: köszöntő csak röviden!

Amennyiben szervezőként, meghívott résztvevőként van jelen egy ilyen eseményen és fel is kérték beszédet mondani, semmiképpen sem szabad, hogy csak önről szóljon az este. Mondjon olyan beszédet, amely érdekes, újdonságokkal szolgál, szórakoztató és rövid, tömör. A túl hosszúra nyújtott beszédek végére a közönség elfárad, nem figyel az előadóra még akkor sem, ha egyébként az etikett szabályai ezt diktálják. Érdemes előre megírni a beszédet, hiszen így biztosan össze tudja szedni minden gondolatát, hogy ne hagyjon ki semmit abban a pár percben.

7.Kenyeret törve vagy harapva?

Csakis törve, erre a válasz egyértelmű! Az okos vendéglátó nem választ olyan ételeket, amelyeknek elfogyasztása többet igényel, mint egy villa használata, így biztosan szabadon marad az egyik keze, amivel fogja a tányért. Amennyiben kenyeret fogyaszt a felszolgált fogásokhoz, a tányér szélén finom törje el, semmiképpen sem kezdje el harapni. Így a ruhája összemorzsálását is megelőzheti.

Büféasztal állófogadáson

8.Öltözködés: csakis napszaknak megfelelően

Minden állófogadásnak alapszabálya, hogy az adott napszaknak megfelelően kell öltözni. Sokan tévedésből egy reggeli állófogadásra is kiöltözve érkeznek, azonban ez nem lenne kötelező. A felvehető ruhák tárháza ebben az esetben nagyon széles, hiszen míg reggel vagy délelőtt elég lehet egy finom kis ruha, sőt akár farmer is, addig egy esti eseményen elvárható lehet a koktélruha vagy kisestélyi is.

9.Ne távozzon túl hamara a fogadásról!

Ha azelőtt távozna, hogy legalább be ne mutatták volna a szervezők az újdonságot, személyt vagy eseményt, ami miatt az állófogadás szervezve lett, akkor bizony szó érheti a ház elejét. Természetesen nem kell végig maradni az eseményen, nem szükséges megvárni, amíg előkerülnek a kávéscsészék. A bemutató, bejelentés után azonban bármikor nyugodtan távozhat. A legkevésbé ajánlott, hogy megérkezés és vacsora után rögtön távozzon.

10.Étkezés mindössze egy villával!

Ahogyan azt már fentebb említettük az okos szervező, vendéglátó nem készít és nem tálal fel olyan fogásokat, ételeket, amelyeket ne lehetne elfogyasztani mindösszesen egy darab villa segítségével. Erre természetesen nem vendégként kell figyelnie, hanem a szervező feladata. Ha mégis felszolgálásra kerülne olyasmi, amihez akár kést is kellene használni, akkor lehetőség szerint hagyja ki a fogást. Nagyon csúnya látvány tud lenni, ahogy egy elegánsan felöltözött ember késsel és villával hajlong egy alacsony asztal felett.