Étkezés az esküvőkön: változó hagyományok

Az esküvői menü összeállítása egyre inkább tűnik nehéz feladatnak egy pár számára, hiszen változnak a vendégek igényei, egyre több az ételérzékenység, cukorbetegség és egyéb korlátozó tényezők. Hogyan változtak az elmúlt évben a trendek az esküvőkön az étkezést illetően? Milyen menüsorral lehet kiküszöbölni az ételérzékenységeket? Hogyan lehet felmérni az igényeket? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre igyekszünk választ adni a következő bekezdésekben.

Hagyományos menü

Először is nézzük meg, mi az igazán hagyományőrző összeállítás egy esküvői étlapon. Elsőként semmiképpen sem maradhat el a jó öreg tyúkhúsleves. Illik gazdagon, zöldségekkel, főtt hússal és töltelékkel tálalni, ezt biztosan mindenki szeretni fogja. Amennyiben ételérzékenység merülne fel, akkor sem kell aggódni, hiszen teljes mértékben laktózmentes ételről beszélünk. Gluténérzékenyeknek pedig érdemes külön felszolgálni a speciális levestésztát, így megkönnyítve az étkezést.

Hagyományos étkezés: húsleves

Ezután következik a sültestál. Ezen biztos mindenki megtalálja a számára legfinomabb, leginkább kedvelt ételeket, hiszen egy ilyen összeállításon számos húsféle megtalálható. Nagyon népszerű a Cordon Bleu, rántott sertésszelet, karfiol és gomba, valamint a lecsós szeletek és a grillezett húsok. A laktóz miatt ebben az esetben sem kell aggódni, azonban a glutén a panírok miatt problémát okozhat. Amennyiben nem szeretnének külön gluténmentes liszttel panírozott húsokat is tálalni, akkor legyen a tálon mindenképpen valamilyen grillezett hús. Így biztosan mindenki fogyaszthat probléma nélkül a főételből is.

Köretként is érdemes többféle lehetőséget adni a vendégeknek. A krumpli például biztosan nem hiányozhat egy esküvői asztalról, az elkészítési módja azonban változó. Vannak akik a sült burgonyára esküsznek, de akadnak olyanok is akik inkább püré formájában fogyasztják és kínálják. Az igazán hagyományos formája ilyenkor a petrezselymes burgonya, melyet rizibizivel és valamilyen savanyúsággal, vegyesvágottal egészítenek ki.

Étkezés éjfélkor

Amikor éjfélt üt az óra a násznép újra asztalhoz ül, hiszen ekkor szokás tálalni a töltött káposztát. Ennél igazán nincs is jobb választás, ha éjszakai étkezésről van szó, hiszen elfogyasztása után biztosan erőt kap a rokonság, hogy megpörgessék a menyasszonyt. Arról nem is beszélve, hogy nagyon kevesen vannak akik nem szeretik ezt a hagyományos magyar ételt.
Az ételérzékenységek szempontjából azonban bajban lehet az ifjú pár, ha ezt szeretné felszolgálni. Érdemes előre gondolkodni és például a tejföl esetében beszerezni laktózmentes változatot is. Mivel egyértelműen nem látszik a kétféle tejföl közötti különbség, figyeljenek rá, hogy fel legyen címkézve, melyik az amelyikből ehetnek az érzékenyek is.
A gluténérzékenyeknek is oda kell figyelni, ha felszolgálásra kerül a töltött káposzta. Bárhogyan is készítik el, pár evőkanál liszt biztosan szükséges hozzá. Vendéglátóként dönthet úgy is, hogy az egész gluténmentes legyen, így nem kell külön felszolgálni és odafigyelni sem, hogy hova kerülnek a gluténmentes darabok.

Változó szokások

A kor előrehaladtával egyre többen kérnek valamilyen különlegesebb, úgynevezett reform menüt, mely teljesen eltér a hagyományoktól. Ilyen kérésekkel is bátran fordulhat hozzánk, szakácsaink a lehető legjobb módon fogják elkészíteni a kívánságokat!
Mi a helyzet a levesekkel? Egyre többen részesítik előnyben a különböző krémleveseket, illetve nyáron igen népszerűek a hidegen fogyasztható gyümölcslevesek is. Ezek egyébként eléggé laktató fogások, érdemes utánuk könnyebb főételt választani, főleg, ha levesgyöngyökkel dobják fel a krémlevest.
Főétel esetében a trend a büféétkeztetés felé tolódott, egyre többször szolgálunk fel fingerfoodokat, falatkákat. Így többféle fogást lehet felszolgálni, könnyebben megtalálja mindenki a számára legmegfelelőbb falatokat.

Esküvői étkezés

Köretek tekintetében egyértelműen látszik, hogy az egészséges, reform ételek felé tolódott a hangsúly. Gyakran kérnek tőlünk bulgurt, kuszkuszt és párolt zöldségeket. Ezek az ételek nem csak finomak, de könnyűek és egészségesek is.

Az esküvői torta

Az esküvői torta mindig kemény dió, hiszen abból csak egy van és várhatóan mindenki enni szeretne belőle. Természetesen a fő szempont, hogy az ifjú párnak megfeleljen a választás, de mégis csak kellemetlen tud lenni, ha pár vendég nem ehet vagy nem tud enni belőle.
Nagyon sokan nem szeretik például a marcipánt, ezért borításnak, díszítésnek javasoljuk a fondantot, mely amellett, hogy könnyen formázható, még ízében is népszerűbb.
Amennyiben laktóz- és gluténérzékenyekkel kell számolni a vendégek között, érdemes több kicsi vagy egy nagy, de több emeletes tortát rendelni. Népszerű az olyan megoldás, hogy emeletenként változik a sütemény íze és az alapanyagok is. Így legalább 3 féle ízből válogathatnak az egészséges vendégek, de tudnak enni az ételérzékenységgel küzdők is.

Hogyan mérjék fel az igényeket, ha étkezésről van szó?

Hiába a családunkat és a barátainkat hívjuk meg egy ilyen eseményre, nem biztos, hogy mindenkiről tudjuk, hogy milyen igényei vannak az étkezést illetően. Itt persze nem a finnyás családtagokra gondolunk, hanem azokra, akik ételérzékenyek. A meghívók mellé egyre inkább szokás válaszkártyát csatolni, melynek segítségével visszajeleznek a meghívottak. Javasoljuk, hogy ezen a kártyán lehessen feltüntetni az esetleges érzékenységeket, így biztosan mindenkiről kiderül, ha ilyen típusú problémája van.

Bármilyen típusú menüsort is szeretne, bátran keresse fel cégünket. Nem csak az ételek összeállításában és felszolgálásában tudunk önnek segíteni, de a szervezésben is. Forduljon hozzánk bizalommal!