Édenkert Catering

Egy optimálisan összeállított hidegtál

Egy optimálisan összeállított hidegtál

A hidegtálak azon típusú menühöz tartoznak, amelyet szinte bármikor, bármilyen eseményen el lehet lőni, fel lehet szolgálni. Legyen szó akár születésnapról, akár kerti partyról vagy állófogadásról, biztosan van olyan hidegtál kombináció, melyet kínálhat a vendégeinek. Egy-egy különlegesebb hidegtállal esküvőre is lehet készülni.

Ahhoz azonban, hogy mindenkinek a kedvére tegyen és úgy legyen összeállítva, ahogy az a nagy könyvben meg van írva, nagyon oda kell figyelni. Számos szempont van, melynek meg kell felelni és a díszítés sem egyszerű feladat. A következő bekezdésekben tippeket adunk kedves olvasóinknak és leendő ügyfeleinknek, hogy hogyan állítsák össze akár otthon is a tökéletes hidegtálat.

A hidegtál összeállításának fő szempontjai

Ahhoz, hogy az a hidegtál valóban olyan legyen, ami mindenkinek a kedvére tesz, több fontos szempontot is figyelembe kell venni. Lássuk tehát, melyek ezek:

  • harmónia: mivel lényegében egyszerű ételek felszolgálásáról van szó, mindenképpen fontos, hogy jól nézzenek ki és esztétikusan legyenek tálalva. Emellett fontos az is, hogy az ízek is harmonizáljanak egymással, igyekezzen minél inkább egymához illő ízeket választani. Például, ha szárazabb húsokat, mint a csirke vagy a pulyka szolgál fel, akkor érdemes valamilyen szószt is mellé készíteni kisebb tálkákban.
  • egyszerűség: a vendégek megérkezésekor időben lehessen tálalni, néhány esetben akár elkészíteni. Ehhez persze szükség van komoly előkészítési folyamatokra.
  • áttekinthetőség: pontosan látszódjon a tálon, hogy melyik darab hogyan készülhetett el, mik vannak rajta. Ne legyen egymásra pakolva minden, mert az gátolja az áttekinthetőséget és az esztétikus felszolgálást is. Ha több fogást is szeretne felszolgálni, mint ami kiférne a tálcára, inkább használjon több tálat vagy tálcát, de ne zsúfolja össze a darabokat.
  • alkalomhoz illő falatok: ebben az esetben a lehető legegyszerűbb dologra kell gondolni: ne szolgáljon fel egy hagyományőrző alkalmon spanyol vagy francia sajtfalatkákat. Persze, ez annyira nem egyszerű, de ha a főbb alkalomra vonatkozó irányelveket követi a tál összeállításánál, akkor nagy baj nem lehet.
  • vendégek száma: egy hidegtál esetében elég nehéz behatárolni, hogy mennyire is van szükség, mert bár az adag nagynak tűnik, mégiscsak kisebb falatokról van szó. Nagyon kellemetlen, ha egy vendéglátás alkalmával hamarabb elfogy az étel a kelleténél vagy esetleg a fele a nyakán marad.

A hidegtálak szállítása és tárolása a felszolgálás előtt

A hidegtálak felszolgálása olyan eseményen is nagyon praktikus lehet, ahova utazni kell. Ehhez azonban biztosítani kell a megfelelő körülményeket, hiszen a nyári melegben akár egy rövidebb út alatt is megromolhatnak az ételek, főleg autóban. Persze ez alól a tél sem kivétel, hiszen az autóban megy a fűtés ilyenkor is.

Nálunk a cégnél erre különösen figyelünk, a hidegtálakat thermo dobozokban szállítjuk, hogy télen-nyáron megfelelő (az előírt) hőmérsékleten, hűtve tudjuk szállítani és kínálni.

Még ennek ellenére is a hidegtálakat az esemény előtt pár órával frissen készítjük el saját konyhánkban. Sajnos az helyszíni elkészítés a legtöbb esetben nem megoldott, hiszen nagyon sok konyhai technológia szükséges hozzá, ami egy háztartásban nem adott.

Lazac hidegtál

A legnépszerűbb falatok egy hidegtálon

Mivel évente számos rendezvényen részt veszünk, mint szervezők vagy catering cég, bátran állíthatom, hogy vannak kedvenc falatok, melyek csaknem minden alkalommal megjelennek.

Ilyenek: a mini fűszeres golyók, hideg imbisz falatok:  töltött tojás, körözöttes sajttekercs, tormás sonkatekercs. Ezeket kivétel nélkül mindenki szereti és egyszerűen el lehet készíteni akár ételérzékenyek számára is, hogy ez se okozzon problémát.

Amennyiben azonban egy különlegesebb, egyedibb hidegtálat szeretne összeállítani, akkor nyugodtan dobja fel a tálat egy-egy érdekes sajtfalattal, olasz vagy spanyol sonkákkal, esetleg szószokkal.

Hidegtálak díszítése

A legegyszerűbb és nagyszerűbb módja egy hidegtál kidíszítésének, ha zöldségfaragással kezdjük. A retekből vagy répából készült rózsák igazán mutatósak tudnak lenni és elkészítésük sem bonyolult. Ezek a zöldségek keményebbek is a többinél, így jobban meg is állnak a tálon. Hasonlóan egyszerű dolgozni még például paradicsommal is, de ezt csak akkor alkalmazza, ha rövid időn belül felszolgálásra kerül az étel.

A puhább zöldségek esetében fennáll az esélye, hogy összeesik a díszítés. Felnőttek esetében ez mindig nyerő választása, hiszen még a különböző szószokkal és zöldekkel feldobva, igazán színes és díszes tálat rakhat az asztalra.

Gyerekek esetében tudjuk, hogy nincs olyan könnyű dolga a vendéglátóknak. Ők kevésbé könnyen győzhetőek meg, főleg ha zöldségekről van szó és még csak egy szem cukorka sincs a tányéron. Ilyen esetekre ajánljuk, hogy játszon a zöldségekkel, igyekezzen vicces alakzatokat, esetleg állatkákat vagy mesefigurákat kirakni ezekből, így biztosan megjön a kedve a lurkóknak is az evéshez.  

Díszített hidegtál

Amennyiben nem szeretne rizikót vállalni a hidegtál elkészítésével és ezzel a vendéglátás sikerességével játszani, keressen minket bátran! Cégünk hosszú évek óta foglalkozik cateringgel, számos elégedett ügyfelünk garantálja a minőséget.