Édenkert Catering

Mit egyél vizsga előtt? Top 5 agyserkentő étel

Mit egyél vizsga előtt? Top 5 agyserkentő étel
Az eredményes vizsgához a megfelelő felkészülésen fontos, hogy olyan dolgokat fogyasszunk előtte, amelyek serkentik az agyi működést. Ugyan a tanulás alól nem mentesítenek, de nagyban hozzájárulnak a teljesítményünkhez. Ilyenkor általában a kávéhoz, illetve különböző cukros italokhoz fordulva próbáljuk agyunkat felpörgetni, de az igazság az, hogy ezek csak pillanatnyi segítséget nyújtanak. Ez persze egy vizsgahelyzetben elegendő, de léteznek olyan ételek, amelyeket mindennapi étrendünkbe iktatva hosszútávon is támogatják agyunk működését.
Hal
A halnak nagyon magas a proteintartalma, amely hangulatunkért, dopamin és szerotin termelésünkért egyaránt felelős, így a hal bizonyítottan hangulatjavító élelmiszer. Ami még fontosabb az a benne található Omega-3 zsírsavak, amelyek kulcsfontosságú szerepet játszanak az agysejtek ápolásában, valamint gyulladáscsökkentő hatásuk is van.
Tojás
A jól működő memória és a gördülékeny tanulás kulcsa a tojás, hiszen tele van proteinnel, B12 vitaminnal, illetve Omega-3 zsírsavakkal. Megtalálható benne a kolin nevű tápanyag is, amely nagy szerepet játszik a memória egészséges működésében, illetve a gondolkodást is gyorsítja.
Avokádó
Az avokádó nagyrészt egyszeresen telített zsírsavakból áll, amelyek hozzájárulnak a memória és a tanulási folyamatok gyorsításában. Magas tirozin tartalmának köszönhetően elősegíti a motiváltság érzését és a fókuszáltságot.  Továbbá találhatóak benne C, E, K és B komplex vitaminok is, így nem túlzás kijelenti, hogy az avokádó az egyik legtökéletesebb étel.
Dió
A dió a meglepően magas protein, vitamin és ásványi anyag tartalma miatt kapott helyet a listánkon. Kitűnű ALA forrás, amely az omega-3 zsírsav növényekből származó formája. A diófogyasztás kiemelkedően pozitív hatással van a reakcióidőre, a tanulás és a megértés folyamatára, valamint a memória működésére is.
Étcsokoládé
Végül, de nem utolsó sorban fontos megemlíteni az étcsokoládét is. Nem árulunk el nagy titkok azzal, hogy a csokoládé az egyik legkedveltebb élelmiszer a világon. Több kedélyjavító vegyület mellett tartalmaz tripofánt is, amely hozzájárul a mentális egészséghez. Található benne némi koffein is, amely éppen elég ahhoz, hogy jótékony hatással legyen memóriára és a koncentrációs képességre.